• 標題:演講公告-2018.6.14(四)博士生報告

歡迎您的蒞臨!

一、

報告者:程晟

報告題目:Can You Hear Me? The role of supervisor listening, organization-based self-esteem, and power distance.

報告摘要:

This empirical study draws on unconditional positive regard theory (Rogers, 1957) to examines the effect of perceived supervisor listening behaviors on subordinate subjective well-being and work engagement through subordinate organization-based self-esteem as a mediator. Moreover, this study investigates the moderating role of power distance to develop a moderated mediation model. Overall, 152 usable data were collected from full-time employees who work with their direct supervisor over three months in Taiwan. Results show that organization-based self-esteem mediates the relationship between a) perceived supervisor listening behaviors and subjective well-being; b) perceived supervisor listening behaviors and work engagement. Furthermore, moderated mediation model demonstrated that power distance moderates these two mediation effects only when power distance is low (one standard deviation below the mean) and at the average level (at mean).

二、

報告者:林怡彤

報告題目:自尊各面向對個體憂鬱之預測與調節

報告摘要:

自尊為心理界廣泛討論的構念,許多心理適應問題與之息息相關,其中憂鬱是學者致力探討的主題之一。研究上逐漸從單純的外顯自尊高低,延伸到探索不同面向自尊,例如外顯自尊不穩定性、內隱自尊,以及內外自尊落差對於個體的影響,然而研究結果尚有不一致之處。本研究欲使用不同於Kernis等人(1989)之自尊不穩定性的作法,改以日程紀錄法搭配階層線性模式,經由精細捕捉每日自尊的變動(今日狀態自尊減去昨日狀態自尊),以預測明日的憂鬱程度,並探討各面向自尊在此預測關係中的調節效果。

三、

報告者:杜韋莉

報告題目:中文書法的內隱之美

報告摘要:

過去在產品設計相關的研究顯示,專家與生手在美學或設計上的確具有不同的偏好,而此種差異也確實反映於內隱聯結測驗的表現上(MastandreaMaricchiolo, 2014),此外,相較於主觀評定的自陳式測量,內隱實驗或許能更細膩地測量到個體對事物的內在偏好傾向,兩者可能是具相關性但有不同程度,或者可能為不同面向的展現。本研究嘗試以兩種類型的內隱作業,包含EASTAST-manikin,來測量參與者觀看不同書法字體時,是否會因為指定按鍵與美的相容性,而增快或延遲反應時間。透過此種與美感不相干的作業形式,來測量參與者對書法美感的內在態度。此外,此結果也可作為後續美學研究中,內隱測量的行為指標。

• 最後修改時間:2018-06-11 PM 1:49