• 標題:演講公告-2019.1.10(四)博士生報告(2)
  • 公告日期:2019-01-04

國立政治大學心理學系107-1學術研討會

時間:2019110日(四)1410-1600

博士生報告(一)

報告人:黃雅娟 (國立政治大學心理系博士生)

報告題目:失眠認知行為治療應用於乳癌患者的療效回顧
報告摘要:癌症患者相較於一般人而言,有較高比例的人受睡眠問題所擾,這可能與癌症診斷和治療過程所造成的生理、心理和行為影響有關。失眠困擾經常會慢性化,且當結合高程度的癌症相關困擾(cancer-related distress)時,也會讓癌症倖存者在未來有較高的生、心理健康問題風險,以及較低生活品質。目前被視為第一線治療失眠方式的失眠認知行為治療(Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia)屬於一種非藥物治療,透過認知行為技術,針對不適當的睡眠態度、信念想法來進行調整與改變。透過一系列失眠認知行為治療應用於乳癌患者的療效研究回顧來檢視與思考,當失眠認知行為治療對於主觀睡眠抱怨、疲憊感、憂鬱情緒與整體生活品質有所改善之際,其在臨床上的可能應用與推廣。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

博士生報告(二)

報告人:林怡彤 (國立政治大學心理系博士生)

報告題目:Stigma of Infertility and Psychological Adjustment

報告摘要:Research suggests that both public and self-stigma are associated with psychological adjustment in women with infertility. Moreover, self-stigma might mediate the relationship between public stigma and its effect on individuals. The aim of the present study was to develop an Infertility Stigma Scale, which contains family stigma and self-stigma, and investigate which stigma plays a more important role in the psychological adjustment of women with infertility and the psychological mechanism involved. Methods: Two hundred forty-five women with infertility were recruited for the study who completed measures on infertility stigma, self-esteem, and positive and negative affect. To evaluate the reliability and validity of the scale, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis (CFA) were conducted and the relationships between family stigma, self-stigma, and psychological adjustment were investigated. Structural equation modeling (SEM) was conducted to test the mediation model. Results: The CFA confirmed the Infertility Stigma Scale contains two factors, family stigma and self-stigma, and both factors were negatively associated with self-esteem and positive affect, and positively associated with negative affect. The results of the SEM showed the relationship between family stigma and psychological adjustment was fully mediated by self-stigma. Conclusions: Self-stigma plays a crucial role in the process of how stigma endorsed by family causes psychological harm. Women with infertility who internalize family stigma into self-stigma are more likely to have high negative affect, low positive affect, and low self-esteem.

• 最後修改時間:2019-01-04 PM 12:02